Ako sa výživné počíta
Metodika MS SR určuje výživné ako pevné percento z čistého príjmu povinného rodiča. Tabuľku treba použiť v tomto poradí:
Čistý príjem
Priemerný čistý mesačný príjem povinného rodiča za 12, najlepšie 18 mesiacov, vrátane príplatkov, prémií a vybraných dávok.
Životná etapa dieťaťa
Určuje ju najmä stupeň vzdelávania, vek je len orientačný. Napríklad dieťa s odkladom školskej dochádzky patrí do predškolského veku.
Počet vyživovacích povinností
Všetky deti rodiča, voči ktorým má vyživovaciu povinnosť, vrátane dieťaťa, pre ktoré sa výživné počíta.
Rozsah starostlivosti
Čím viac dní dieťa reálne trávi u povinného rodiča, ktorý pritom hradí aj jeho bežné potreby, tým je výživné nižšie. Úzky styk sa nezohľadňuje.
Tabuľka výživného
Percento z čistého mesačného príjmu povinného rodiča na jedno dieťa podľa toho, koľko detí spolu rodič vyživuje.
| Etapa života dieťaťa | 1 dieťa | 2 deti | 3 deti | 4 deti |
|---|
Zdroj: Metodika pre výpočet výživného rodičov k deťom, tzv. tabuľkové výživné (MS SR) · CIPC – Tabuľkové výživné. Tabuľka má výlučne odporúčací charakter.
Otázky a odpovede
Je výsledok kalkulačky pre súd záväzný?
Nie. Tabuľka má podľa ministerstva výlučne odporúčací charakter. Súd vždy skúma odôvodnené potreby dieťaťa a schopnosti, možnosti a majetkové pomery oboch rodičov (§ 62 Zákona o rodine) a môže sa od tabuľky odchýliť. Výsledok berte ako východisko pre dohodu rodičov alebo pre návrh na súd.
Líši sa výživné podľa okresu alebo kraja?
Nie. Na rozdiel od českej kalkulačky sa na Slovensku miesto bydliska ani okres do výpočtu nezadáva. Cieľom slovenskej metodiky je práve odstrániť regionálne rozdiely: výživné má byť v obdobných prípadoch obdobné bez ohľadu na to, ktorý súd a v ktorom regióne rozhoduje. Bydlisko dieťaťa rozhoduje len o tom, ktorý súd vec prejedná, výšku výživného nemení.
Čo všetko patrí do čistého príjmu?
U zamestnanca je to čistá mzda (hrubá mzda po odpočítaní preddavku na daň a odvodov) vrátane príplatkov za nadčas, sviatok, noc, osobného ohodnotenia, prémií a odmien. Patria sem aj ďalšie zdaniteľné príjmy (prenájom, autorské odmeny, výsluhový dôchodok) a vybrané dávky, napríklad nemocenské, materské, rodičovský príspevok, opatrovateľský príspevok a dôchodky.
Príjem sa počíta ako priemer za aspoň 12, ideálne 18 mesiacov.
Započítava sa prídavok na dieťa do príjmu?
Nie. Prídavok na dieťa je dávka určená na potreby dieťaťa, preto sa nepripočítava k príjmu rodiča, ktorý ho poberá. Súdy ho zohľadňujú tak, že ním pokryjú časť odôvodnených potrieb dieťaťa a o výživnom rozhodujú len vo vzťahu k zvyšku (R 65/2018).
Ako je to s daňovým bonusom?
Ak si rodič daňový bonus uplatňuje, už sa prejavuje v jeho čistej mzde alebo v zisku. Ak naň má nárok a bez objektívneho dôvodu si ho neuplatní, súd ho pripočíta k príjmu ako potenciálny príjem. Pre takýto prípad má kalkulačka samostatné pole.
Čo ak je platiaci rodič živnostník alebo konateľ s.r.o.?
Fakturovaný (hrubý) príjem nie je príjmom rodiča. Súd vychádza najmä z daňového priznania, skúma opodstatnenosť výdavkov, nerozdelený zisk, firemné vozidlá a súkromné čerpanie z firmy. Ak povinný rodič, ktorý nie je zamestnancom, svoje príjmy súdu nepreukáže, platí domnienka, že jeho priemerný mesačný príjem je 20-násobok životného minima plnoletej fyzickej osoby (§ 63 ods. 4 Zákona o rodine).
Môže súd vychádzať z vyššieho príjmu, než aký rodič reálne má?
Áno. Ak sa rodič bez dôležitého dôvodu vzdá výhodnejšieho zamestnania či zárobku, alebo berie na seba neprimerané majetkové riziká, súd vychádza z príjmu, ktorý by mohol dosahovať (§ 75 ods. 1 Zákona o rodine). Ak rodič nemá žiadnu pracovnú históriu ani kvalifikáciu, ale v práci mu nič nebráni, súd zvažuje príjem aspoň vo výške minimálnej mzdy. V takom prípade zadajte do kalkulačky tento potenciálny príjem.
Ako sa zohľadňuje styk a striedavá starostlivosť?
Rozhoduje reálny rozsah starostlivosti, nie jej označenie. Ako pomocné kritérium slúži počet dní v mesiaci, ktoré dieťa trávi u rodiča (vrátane noci), ak tento rodič pritom pravidelne hradí jeho obvyklé potreby. Úzky styk, napríklad dva víkendy v mesiaci, sa nezohľadňuje.
Pri striedavej starostlivosti alebo širokom styku je vhodné spočítať výživné pre oboch rodičov a platiť len rozdiel. Na to slúži režim „Obaja rodičia“. Súd môže pri striedavej starostlivosti rozhodnúť aj tak, že výživné neurčí (§ 62 ods. 6 Zákona o rodine).
Aké je minimálne výživné?
Každý rodič musí bez ohľadu na svoje pomery platiť aspoň 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené dieťa (§ 62 ods. 3 Zákona o rodine). Od 1. 7. 2026 je životné minimum dieťaťa , minimálne výživné je teda mesačne. Suma sa mení každý rok k 1. júlu.
Dokedy trvá vyživovacia povinnosť a dá sa výživné priznať spätne?
Vyživovacia povinnosť nekončí dovŕšením 18 rokov. Trvá, kým dieťa nie je schopné samo sa živiť, napríklad počas štúdia na vysokej škole. Výživné pre maloleté dieťa možno z dôvodov hodných osobitného zreteľa priznať najviac 3 roky spätne odo dňa začatia konania (§ 77 ods. 1 Zákona o rodine). Plnoletému dieťaťu možno výživné priznať len odo dňa začatia konania, nie spätne.
Čo kalkulačka nezohľadňuje
- majetkové pomery rodičov, počíta sa len s príjmom,
- životnú úroveň, ktorú rodičovi zabezpečuje nový partner alebo manžel,
- mimoriadne potreby dieťaťa, napríklad zdravotné postihnutie alebo diétu,
- nadštandardne vysoké príjmy, kde tabuľka nemusí byť použiteľná,
- viac ako 4 vyživovacie povinnosti a vyživovaciu povinnosť voči iným osobám,
- situácie, keď by tabuľkové výživné prevýšilo skutočné odôvodnené potreby dieťaťa,
- tvorbu úspor pre dieťa pri veľmi dobrých pomeroch rodiča,
- už existujúce súdne rozhodnutie, ktoré kalkulačka nenahrádza.
